Andere jaren: 2000  2001  2002  2004  2005
   
1 januari t/m 27 februari 2003 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
shim shim
Avondrood
Avondrood

Baldin

schilderijen in olieverf op doek

   
shim
   
Lopende diep in de winter

Folkert de Graaf

schilderijen in olieverf op doek


Lopende diep in de winter
 
   
shim
   
Het blauwe huis

Joost Doornik

schilderijen in olieverf op doek en aquarel


Het blauwe huis
 
   
shim
   
Familiefeest
Familiefeest

Wil Willemsen

schilderijen in acryl op linnen

   
2 maart t/m 6 april 2003 Schilderijen en bronzen beelden
shim shim
Poes
Poes

Loes Botman

leidt de kijker met haar pasteltekeningen in een wereld van kleur en lijn binnen, waarin strakke vormen nauwelijks voorkomen. Het zijn frisse heldere tekeningen die door het kleurgebruik soms onwerkelijk lijken. Op een bescheiden en ingetogen wijze doen de kippen, koeien, eenden en varkens een appèl op de toeschouwer. Het zijn de dieren uit het leven van alledag. Hoewel de meeste dieren in groepen leven en haast ondergeschikt zijn aan de groep, wordt er vaak maar één geportretteerd. Het kijkt de toeschouwer aan vanuit een dromerige wereld, alsof het wil zeggen: "Zie mij in al mijn glorie".

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Aandacht

Gerard Brouwer

Liefdevolle omhelzingen, klanten bij een haringkar, een fanfare of zakenlui met aktekoffers, smoezend in een kring. Het universum van Gerard Brouwer is bevolkt met intieme bronzen taferelen uit het dagelijks leven. Herkenbare scènes uit een zicht- en tastbare werkelijkheid vol vrolijk stemmende momenten. Rake sobere beelden van een scherp waarnemer.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Anthurium

Dorry van de Winkel

werkt bij voorkeur in haar atelier. Haar stillevens zijn verhalende composities, doortrokken van dromerigheid, magie en humor. Als geen ander is Dorry van de Winkel in staat om mensen in aquarel te portretteren.

   
13 april t/m 25 mei 2003 Schilderijen en keramische beelden
shim shim
Jas de Court
Jas de Court

Ellen Geerts

Het domein van Ellen Geerts is bij uitstek het grensgebied tussen figuratie en abstractie. Zij verkent dit immense gebied in schilderijen die vooral als dichterlijke beelden gezien willen worden. De doeken die gebaseerd zijn op eeuwenoude Toscaanse en Zuid-Franse cultuurlandschappen, worden beheerst door een mediterrane sfeer.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Nieuwsgierig

Jikke van de Waal-Bijlsma

In het werk van Jikke van de Waal is de mens het centrale thema, de communicatie onderling door houding en gebaar. Het theatrale aspect komt door de houding naar buiten. Ze boetseert met klei en bouwt met platen van dit materiaal. De houd van haar objecten is erg belangrijk, er komt een soort aanslag op. Deze aanslag zie je ook in de natuur. Op deze manier groeit de mens, uitbundig of in zichzelf gekeerd.

   
29 juni t/m 24 augustus 2003 "Een schildersleven"
Jozef Van Ruyssevelt
   
Hortensia's op glazen tafel (1977)
Hortensia's op glazen tafel (1977)

Jozef Van Ruyssevelt

Retrospectieve tentoonstelling van het werk van de Belgische kunstenaar Jozef Van Ruyssevelt (Oost Vlaanderen, 1941-1985)

   
Stilleven met rood en blauw (1976)
Stilleven met rood en blauw (1976)

Het kenmerk van zijn oeuvre is, afgezien van een onfeilbare techniek, de grote eerbied voor het behandelde onderwerp. Van Ruyssevelt schilderde zijn onmiddelijke omgeving: het interieur van zijn huis, de tuin, het landschap waardoor hij wandelde en stillevens, soms met als titel "eenvoudige voorwerpen". De variatie in zijn werk ontstaat enerzijds door de filosofische geladenheid ervan en anderzijds door de grote verscheidenheid aan technieken die de kunstenaar gebruikte bij het realiseren ervan. Hij gaat regelrecht naar de essentie van de dingen. Jozef Van Ruyssevelt aanbidt de soberheid en mijdt de anekdote.

   
31 augustus t/m 5 oktober 2003 Baldin - Schilderijen en Objecten
   
Horizon
Horizon

Babel
Babel

Baldin

De inmiddels stevig in de Nederlandse kunstscene gewortelde schilder Baldin komt oorspronkelijk uit de voormalige republiek Koerdistan. Zijn wieg stond aan de voet van de berg Ararat, in Transkaukasië, dat nu deel uitmaakt van het grondgebied van Irak. Zijn tweede moederland heet Italië waar hij tussen 1974 en 1990 in Rome, Florence en Bologna woonde, studeerde en exposeerde. Baldin houdt van bouwen, van construeren en van sobere, maar sterke architectuur, zoals Berlage en Rietveld die ontwierpen. De basis werd uiteraard gelegd bij de Babylonische stedencultuur, waarmee hij het eerst in aanraking kwam en waardoor hij zich nog steeds laat inspireren. In zijn denkbeeldige steden en landschappen tovert hij in sterke kleuren sprookjesachtige omgevingen op het doek. Soms wordt vrijwel onbewust een maansikkel - als een oosters sfeerelement - toegevoegd.

Avondrood
Avondrood

Baldin schildert als een componist, aldus kunstrecensent Wim van der Beek. Zijn landschappen openbaren zich in de hoedanigheid van melodieuze combinaties van vormen, kleuren en vlakken. In de doordachte composities vallen alle onderdelen perfect op hun plaats. De positie die ze binnen het grote geheel innemen, lijkt even logisch als onwrikbaar. In zijn sculpturen neemt Baldin afstand van de kleur. De vormen en vlakken in de landschappen en de koepelvormige huizen tegen berghellingen in zijn schilderijen staan nu model voor zijn driedimensionale werk, waarbij hij kiest voor oude en soms verweerde materialen.

   
11 oktober t/m 23 november 2003 Schilderijen en tekeningen
   

Behalve hun opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, die alweer vele jaren achter ze ligt hebben Joost Doornik, Peter Durieux en Jan Zwaan gemeen dat ze met veldezel en schetsboek erop uit trekken en in hun werk het licht een grote rol laten spelen. Vindt Jan Zwaan zijn onderwerpen vaak aan kade en kust in ons land, voor Peter Durieux en Joost Doornik is het de Bretonse kust, waar de zee, rotsen en wolken met hun bijzondere lichtwerking hen inspireren.

   
shim
   
Vanaf de Kijk in 't Jatbrug
Vanaf de Kijk in 't Jatbrug

Joost Doornik

Naast landschappen, toont Joost Doornik ons zijn stadsgezichten, interieurs en caféscènes, welke onderwerpen wel zijn specialisatie genoemd mogen worden. Vooral de interieurs vallen op door de filtering van het binnenstromende zonlicht, waardoor de ruimte gehuld lijkt in een purperen gloed.

   
shim
   
Drooggevallen boot
Drooggevallen boot

Peter Durieux

Licht en donker, compositie en een subjectieve manier van kijken zijnde kenmerken van Peter Durieux's tekeningen van Franse cultuur­landschappen; er is geen mens te zien en het gevoel van eenzaamheid wordt versterkt door een oude schuur of ruïne tussen de glooiende heuvels.

   
shim
   
Kade Hasselt
Kade Hasselt

Jan Zwaan

is bekend van zijn haven- en stadsgezichten, geschilderd in snelle, rake en gedurfde penseelstreken, helder en fris van kleur. Zijn oeuvre omvat ook interieurs, die naast een treffende waarneming getuigen van technische vaardigheid en een levendige uitstraling.

   
24 november t/m 1 maart 2004 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
home terug